Acers kweken met miljardensteun

De EM-Vereniging was vandaag op bezoek bij Dick van der Maat en zijn Japanse Esdoorn kwekerij. Hij gebruikt bij de teelt het bijzondere hulpmiddel E-M ofwel Effectieve Micro-organismen. Van der Maat is in Nederland één van de weinige professionele tuinders die dit leger van miljarden organismen in zijn voordeel weet te benutten.

De voordelen bij Van der Maat:

  • Succesvol enten overlevingspercentage is gestegen van 80% naar 99% tot 100%.
  • Besparing op kosten chemische bestrijding.

Een belangrijke voorwaarde voor succes is volgens van der Maat het geven van meer aandacht. Ook is het bedrijf na zeven jaar EM-ervaring nog niet uitgeleerd. Zie het zelf in de 2×6 minuten durende video’s op deze informatiedag van de EM-vereniging.

Tip van de dag: EM-keramiek kraaltjes in je tuinslang/waterleiding. Kost niks en heel effectief. De EM-modderballen in de waterbassins: geen algen. Zie de foto.


In de derde video vertelt van der Maat in zijn kas hoe je EM-5 niet moet aanbrengen. EM-5 is een mengsel dat je – grof gezegd- gebruikt om op te ruimen. Als je het puur op je planten spuit, krijgen ze natuurlijk een flinkte klap. Dat is ook nog wel te zien een vak van deze esdoorns. Ze komen er wel weer bovenop.

In de kas vertelt Dick ook over een ander succes van de EM. Door de goede bestuiving heeft hij al meer dan 1000 soorten in deze ene kas staan.

One thought on “Acers kweken met miljardensteun

  1. Goed om te zien, dit geeft me weer inspiratie om zelf ook dit soort dingen te gaan proberen. Thanks for the post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website