2 thoughts on “Komst en vertrek van de elektrische auto

 1. Wat een onzin. Van complottheorie├źn is de wereld nog nooit beter en schoner geworden… Dit soort filmpjes schaadt de fabrikanten die hun best doen voor de (half) elektrische auto’s enorm, want ze worden weggezet als bedrijven die er eigenlijk helemaal niet aan willen en/of zich laten omkopen door de olie-industrie.

  Betere informatie vindt je op http://www.groenopweg.nl/.

  Er reden al 30.000 elektrische auto’s rond in 1912. Kijk hier: http://www.duurzaam4life.com/nieuwsblog/70-otto

  Elektrische auto’s hebben het gewoon afgelegd tegen de verbrandingsmotor omdat die uiteindelijk veel praktischer en goedkoper was. En dat is nog steeds zo.

  Maar je kunt er gewoon eentje kopen hoor, kijk maar in dit overzicht: http://www.anwb.nl/auto/nieuws-en-tips/specials,/elektrisch-rijden/elektrische-auto-s/welke-auto-s-zijn-er-/Welke-auto-s-zijn-er-.html#sectie20

  Als je abonnee bent van GreenWheels kun je binnenkort ook een elektrische Peugeot Ion aantreffen op je vertrouwde haal/breng parkeerplaats.

  Je ziet ook al bijna dagelijks volledig elektrische auto’s rijden in de randstad, gewoon op de openbare weg. Als je ze herkent.

  Het heeft wel lang geduurd, maar dat is niet raar en niet verdacht. Heel veel fabrikanten hebben kleine of grote series testvoertuigen geproduceerd met allerlei verschillende accutechnieken, met allerlei verschillende vermogenselektronica en slimme technieken om energie te besparen of terug te winnen. Die proefseries mochten onder een tijdelijke ontheffing op de openbare weg.

  Misschien voldeden die experimentele auto’s wel voor de eerste, vergevingsgezinde gebruikers. Maar dat waren dus zonder uitzondering werknemers – particulieren hadden nooit zelf de kosten willen dragen. Zelfs niet als ze de auto’s zelf cadeau hadden gekregen, want het vervangen van de accu’s was toen al veel duurder dan een complete, nieuwe auto met verbrandingsmotor

  De fabrikanten hebben die experimentele voorserie auto’s niet als productie-auto’s willen verkopen, omdat ze dan ook de productaansprakelijkheid zouden moeten aanvaarden. Dat willen ze best, maar dan pas als alle kinderziektes en risico’s voldoende teruggedrongen zijn.

  Ook met de nieuwste elektrische auto’s blijven er praktische bezwaren. Een auto gebruikt ook energie (uit de accu’s) om de cabine te verwarmen of te koelen; bij lage buitentemperatuur giert de accu capaciteit (en dus de actieradius) bovendien achteruit. Als je een volledig elektrische auto koopt moet je dus niet zeuren als je hartje winter klappertandend (omdat je de verwarming laag had staan) na 50 km rustig rijden strandt met je gedurende een hele nacht opgeladen accu’s.
  Of hartje zomer puffend van de hitte (want je had de airco uit) na 80km.

  Een hybride auto is wel goed bruikbaar (als je niet met een aanhanger op pad hoeft). Een Toyota Prius is al bijna 15 jaar te koop, maar Toyota legt naar verluidt nog steeds geld toe op elke Prius.

  Als je echt elektrisch wilt rijden met zo min mogelijk praktische bezwaren, is een Opel Ampera/Chevrolet Volt een prima keuze. Die rijdt zo lang mogelijk elektrisch, maar schakelt een verbrandingsmotor bij als de accu’s te ver ontladen. Hij komt in 2012.

  Een auto met een brandstofcel rijdt niet op waterdamp, maar op waterstof. Het is enorm duur en het vreet energie om waterstof uit water(damp) te halen. Het kost ook veel meer energie dan je er even daarna weer uit haalt. Bovendien kun je er maar een beperkte hoeveelheid van meenemen, onder hoge druk en bij extreem lage temperaturen. Technisch allemaal mogelijk, maar erg ingewikkeld en dus voorlopig niet economisch verantwoord te produceren. Tenslotte is er een kip-ei kwestie met de infrastructuur: we zouden een waterstofgasnet moeten aanleggen, of er zouden tankstations met enorme opslagtanks moeten komen.

  Ook onzin: biobrandstof hoeft helemaal niet aangelengd te worden met fossiele brandstof. Een speciaal voor biobrandstof ontwikkelde auto kan er prima op lopen. Maar het kost een vermogen om die te ontwikkelen. En er is sowieso niet op korte termijn een forse productiecapaciteit voor de biobrandstof beschikbaar. Bovendien is een aparte waterstof infrastructuur erg duur en vergt die ook nog extra energie en milieubelasting. Dus is het eenvoudiger om biobrandstof door gewone benzine of diesel te mengen, dan kun je het in gewone auto’s gebruiken. Alle auto’s op 5% bio is snel en goedkoop te realiseren en heeft per saldo hetzelfde effect als 1 op 20 auto’s helemaal op bio – terwijl dat absoluut nog niet haalbaar is.

  Daarbij geldt nog wel het nadeel dat bio-brandstoffen de rubber slangen en de pakkingen in een standaard motor een beetje aantasten. Die moet je dus regelmatiger vervangen en het uitgebeten rubber komt in de brandstof en dus in de motor en dus als verbrand rubber in het milieu…

 2. Bedankt Frank voor je uitleg. Je weet er duidelijk meer van. Wel grappig dat je het eerst onzin noemt om daarna uit te leggen dat het toch zo is…

  Overigens geloof ik niet in elektrische auto’s. Daar zijn ze te zwaar voor. De elektrische fiets wordt de onverwachte winnaar in de randstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website